Lim Teong Kim dilantik ketua jurulatih baharu Perak FC musim 2023

  • September 14, 2022
  • 2 min read
Lim Teong Kim dilantik ketua jurulatih baharu Perak FC musim 2023

IPOH: Perak FC telah menamakan Lim Teong Kim sebagai ketua jurulatih baharu mereka untuk musim 2023.

Teong Kim menandatangani kontrak dua tahun dengan pilihan untuk memperbaharui kontrak selama setahun lagi, menurut kenyataan Perak FC yang dikeluarkan hari ini.

Beliau turut menyatakan hasrat untuk membantu membawa perubahan struktur kepada cara kelab bola sepak dikendalikan di Malaysia.

Selepas tiga kekalahan berturut-turut dalam perlawanan Liga Perdana, Pengerusi Perak FC Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi menyatakan sudah tiba masanya untuk kelab itu membina semula pasukan itu.

“Perak FC terpaksa menjalani tempoh peralihan, dan kami kini telah menyelesaikan semua masalah yang timbul.

“Tiada lagi alasan untuk musim depan kerana kami mempunyai masa yang cukup dan jurulatih terkemuka yang telah ditambah dalam senarai kami,” ujar beliau dalam kenyataan itu.

Menurut beliau, menstabilkan kelab dan mengekalkan status kompetitif dengan pengambilan skuad baharu merupakan matlamat utama mereka musim ini.

“Pandangan Teong Kim dalam pengurusan akar umbi dan pengendalian pemain muda sangat penting kepada Perak FC dalam proses membina semula pasukan mampan yang boleh bersaing untuk merebut kejuaraan,” katanya.

Teong Kim mempunyai kepakaran kejurulatihan selama 12 tahun dengan skuad U-19 juara Bundesliga 10 kali Bayern Munich dan telah melatih pemain-pemain seperti Thomas Müller, David Alaba, Toni Kroos, dan Emre Can. Beliau turut berpengalaman mengurus pemain seperti Nicola Sansone dan Roberto Soriano semasa berkhidmat di Bologna FC.

Beliau juga berkhidmat sebagai Pengarah Projek Program Pembangunan Bola Sepak Negara di peringkat tempatan pada 2013 sebelum dilantik sebagai Pengarah Akademi Mokhtar Dahari pada 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.