Kenaikan ESH beri manfaat kepada 62,998 pelajar tajaan MARA

  • September 11, 2022
  • 1 min read
Kenaikan ESH beri manfaat kepada 62,998 pelajar tajaan MARA

BANGI: Kenaikan Elaun Sara Hidup (ESH) melibatkan seramai 62,998 pelajar tajaan MARA dalam dan luar negara berkuatkuasa September 2022 diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam Program Aspirasi Kecemerlangan Keluarga Malaysia di sini, semalam.

Beliau berkata, kenaikan kadar ESH ini merupakan tanda keprihatinan Kerajaan dan MARA dalam agenda pemerkasaan Bumiputera, terutamanya pelajar yang menjadi tulang belakang dalam pembangunan negara.

Menurutnya lagi, kerajaan setuju untuk meluluskan kadar ESH yang baharu dengan kenaikan minimum dari RM650 sehingga maksimum RM950 sebulan bagi bidang pengajian bermula daripada peringkat Diploma sehingga Doktor Falsafah dan profesional.

Bagi kadar ESH pelajar luar negara pula, kadar kenaikan minimum dari RM1,380 sebulan sehingga maksimum RM7,600 sebulan bermula daripada peringkat pengajian Ijazah Sarjana Muda sehingga peringkat Doktor Falsafah dan peringkat profesional.

Kenaikan ESH bagi menangani permasalahan peningkatan kos sara hidup yang dialami oleh para pelajar dalam dan luar negara tajaan MARA ini amat bertepatan bagi membantu meringankan beban pelajar Keluarga Malaysia. -UTVMediaMsia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *