Kecewa bongkar kisah peribadi Yonnyboii

  • October 4, 2022
  • 3 min read
Kecewa bongkar kisah peribadi Yonnyboii

PETALING JAYA, 4 OKTOBER 2022 – Selepas mencipta kejayaan manis dalam kategori Album Terbaikmenerusi album Yonny (Deluxe Version) di Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-23 pada awal bulan ini,penyanyi hip hop, Yonnyboii tampil dengan single baharu berjudul KECEWA yang dilancarkan di kesemuaplatform digital pada 23 September 2022 tepat jam 12 tengah malam.

Yonnyboii atau nama sebenarnya Muhammad Haqeem Nuriman Nor Azrin berkata, Kecewa sudahmenjalani proses rakaman sejak dua tahun lalu namun baru kini dia mengambil keputusan untukmelancarkannya.

“Lagu KECEWA ini adalah ciptaan sepenuhnya oleh saya. Lagu ini siap dirakam dalam satu malam sajaketika saya dapat inspirasi mengenai kisah masa lalu serta ada mengaitkan emosi orang lain yang mungkinpernah mengalami situasi kecewa.

“Jujurnya saya hanya mengambil waktu beberapa jam saja untuk menyiapkan demo lagu ini.  Selepassetahun disimpan rapi saya baru menghantar demo lagu ini kepada syarikat rakaman, Def Jam RecordingsMalaysia/Universal Music Malaysia untuk menjalani proses rakaman yang lebih baik dan menjalanipenggambaran video muzik (MV) KECEWA.

“Alhamdulillah penantian untuk melancarkan lagu ini akhirnya tercapai dan saya sangat teruja untukmenantikan maklum balas peminat mengenai karya terbaharu ini. Saya percaya setiap daripada kitapernah mengalami fasa kecewa dalam hidup,” katanya.

Bagi Yonnyboii, KECEWA membawa pengertian yang cukup mendalam dalam hidup seseorang selainmencabar diri membawakan lagu yang tidak pernah diterokai sebelum ini.

“Ketika rakamkan lagu ini saya dapat rasakan kesedihannya. KECEWA adalah satu cerita yang saya naksampaikan kepada semua dan saya harap pendengar dapat memahami setiap bait-bait lirik lagu ini.

“Saya cipta lagu ini khas buat semua pendengar. Tunjang utama lagu ini adalah hasil  perspektif saya sertaindividu yang pernah meluahkan perasaan mereka kepada saya.

“Sebagai seorang remaja yang membesar dalam keadaan sukar dan mempunyai ‘darah muda’ pastimudah beremosi kerana belum benar-benar memahami erti perasaan sehinggalah ketika meningkatdewasa. Jadi melalui pengalaman itu terciptalah KECEWA,” katanya.

Biarpun KECEWA memberi maksud yang seakan-akan negatif, namun Yonnyboii berharap pendengar danpeminat dapat membuka minda dan jangan menghakiminya terlalu awal.

“Saya berharap lagu ini dapat membuka minda para pendengar tentang topik yang dianggap sensitif. Sayahanya menyuarakan pendapat saya dan juga perasaan remaja remaja di luar sana, kita semua ada sesuatuuntuk diceritakan dan ini adalah satu cerita yang saya cipta untuk semua orang dengar. Saya juga haraplagu ini akan distrim dan didengari ramai,” katanya.

Menyentuh mengenai video muzik KECEWA yang bakal dilancarkan pada 4 Oktober ini di saluran YouTubeYonnyboii, jejaka berusia 24 tahun itu berkata, dia berasa bertuah apabila dapat kembali bekerjasamadengan individu yang pernah menghasilkan video muziknya sebelum ini.

“Proses rakaman MV ini sangat seronok sebab saya dah selalu bekerja dengan pengarah MV ini iaitu ThaqifSaadon. Kebanyakkan MV saya seperti Salahku dan Aku Itu Aku adalah hasil kerja Thaqif.

Untuk MVKECEWA kami berbincang bersama-sama daripada sudut idea dan bertukar pendapat. Proses penggambaran juga berjalan dengan mudah dan cepat. Malah kebanyakan babak yang dilakukan hanyadilakukan sekali saja.

“Selain itu, menerusi MV ini juga saya dapat berkenalan dengan pelakon yang terbabit dalam MV iniseperti “Yonny kecil” dan juga yang melakonkan watak ibu bapa saya dalam MV itu. Sebelumpenggambaran dimulakan kami saling berkenalan supaya dapat memudahkan perjalanan penggambarandan memahami jalan cerita MV ini.

“Saya juga ingin berterima kasih kepada barisan pelakon kerana mereka banyak memberi tunjuk ajarmengenai cara menjiwai watak lebih mendalam, maklumlah saya tak berapa pandai berlakon,” katanya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *