Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) antara Kuala Lumpur Business & TVET Certified Institute (KLTvet) dengan Malaysia Cat Groomers Association (MCGA).

  • March 31, 2024
  • 2 min read
Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) antara Kuala Lumpur Business & TVET Certified Institute (KLTvet) dengan Malaysia Cat Groomers Association (MCGA).

Pada 30 Mac 2024, sebuah majlis bersejarah telah diadakan di Pejabat KLTVET HQ, Gombak, di mana Kuala Lumpur Business & TVET Certified Institute (KLTVET) dan Malaysia Cat Groomers Association (MCGA) telah menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU).

Majlis yang dihadiri oleh seramai 30 orang wakil dari MCGA, KLTVET, dan rakan media kini menjadi tonggak penting dalam pembangunan industri pendandan kucing di Malaysia.

Tujuan utama Majlis MoU ini adalah untuk memperkuat kerjasama di antara KLTVET dan MCGA dalam mencipta, menyusun, dan mengiktiraf modul atau silibus di bawah Persatuan Pendandan Kucing Malaysia.

Modul dan kaedah yang digunakan oleh institusi pendidikan di dalam bidang
pendandan kucing akan diiktiraf dengan piawaian yang ditetapkan, bertujuan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini kepada kucing yang dimiliki oleh pencinta kucing di Malaysia.

Selain itu, dalam majlis tersebut, KLTVET telah menyampaikan Sijil Diploma RPEL dalam bidang Diploma in Cat Grooming Management kepada empat orang graduan yang berjaya menamatkan program pengiktirafan pengalaman kerjaya (RPEL).

Ini menandakan pencapaian
yang penting dalam menghasilkan tenaga kerja yang berkualiti dalam bidang pendandan kucing di negara ini.

KLTVET juga telah menyerahkan Sijil Akreditasi kepada MCGA sebagai pengiktirafan terhadap modul dan silibus yang diiktiraf oleh KLTVET dengan akreditasi dan validasi dari European Education Board dan Alzette University.

Tindakan ini menegaskan komitmen KLTVET dalam menyokong dan memperkukuhkan standard pendidikan dan latihan dalam industri pendandan
kucing di Malaysia.

Majlis ini menandakan satu langkah besar ke hadapan dalam memajukan industri pendanaan. kucing di negara ini.

Kami berharap kerjasama antara KLTVET dan MCGA akan terus
berkembang, membawa manfaat kepada pencinta kucing dan industri secara keseluruhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *