Surat kepada Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad

  • July 6, 2023
  • 2 min read
Surat kepada Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad

Tun Dr Mahathir Mohamad yang dihormati,

Sebagai seorang negarawan yang dihormati dan bekas Perdana Menteri Malaysia, saya menulis untuk menyatakan kebimbangan saya mengenai kenyataan terbaru anda.

Sungguh menyedihkan melihat seorang pemimpin mempromosikan kebencian dan menyemarakkan pertikaian kaum. Tindakan sedemikian bukan sahaja bertentangan dengan prinsip perpaduan dan kemanusian tetapi juga mengancam kestabilan dan perpaduan negara kita.

Strategi memecah belah dan memerintah di kalangan rakyat Malaysia adalah taktik politik lapuk yang tidak akan berjaya di negara yang progresif ini.

Kami rakyat Malaysia, telah melangkah jauh dalam membina masyarakat yang harmoni dan pelbagai, di mana rakyat dari pelbagai etnik hidup berdampingan dengan aman dan saling menghormati.

Kekuatan kita terletak pada keupayaan kita untuk meraikan perbezaan kita dan bersatu di bawah panji-panji identiti nasional bersama.

Di Malaysia, semua hak warganegara diberikan dan dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan. Perkara 153(1) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menggariskan tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong untuk menjaga kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak di samping melindungi kepentingan hak asasi masyarakat lain.

Ia penting untuk menyedari bahawa peruntukan ini disediakan untuk memastikan keadilan dan keseimbangan, bukan untuk menyemai benih perpecahan atau permusuhan.

Rakyat Malaysia amat berbangga dengan identiti kebangsaan bersama mereka. Kami mengutamakan perpaduan dan semangat kekitaan.

Kekuatan kita sebagai sebuah negara terletak pada keupayaan kita untuk bersatu sebagai rakyat Malaysia, merentasi sempadan etnik dan menerima kepelbagaian.

Sebagai bekas perdana menteri, anda mempunyai tanggungjawab untuk menunjukkan contoh yang positif kepada generasi masa depan. Saya mendesak anda untuk menghentikan semua provokasi terhadap rakyat Malaysia dan tohmahan terhadap Kerajaan Perpaduan.

Rakyat Malaysia, marilah kita bekerjasama untuk mengukuhkan ikatan sesama kita dan memastikan hak asasi semua terbela. Kemajuan negara kita bergantung kepada keupayaan kita untuk bersatu, meraikan kepelbagaian, dan menegakkan prinsip yang termaktub dalam Perlembagaan kita.

Vijeyndran Ravichadran
Ketua Penerangan KEADILAN Wangsa Maju

melalui KEADILAN Cabang Wangsa Maju

Leave a Reply

Your email address will not be published.