5,694 mahasiswa institusi pendidikan MARA (IPMA) terima perantisiswa Keluarga Malaysia

  • October 20, 2022
  • 2 min read
5,694 mahasiswa institusi pendidikan MARA (IPMA) terima perantisiswa Keluarga Malaysia

KUALA LUMPUR, 20 Okt. – Sejumlah 5,694 mahasiswa dari kumpulan B40 Institusi Pendidikan MARA (IPMA) mula menerima peranti di bawah Program Perantisiswa Keluarga Malaysia, Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM).

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, kementeriannya menerima hampir 10 ribu permohonan daripada 5 institusi IPMA.

“Peranti ini diberikan kepada mahasiswa yang layak di bawah Fasa 1 bermula pada 3 September lalu, manakala pengagihan peranti di bawah Fasa 2 pula telah mula diagihkan pada bulan Oktober selepas permohonan Fasa 2 dilanjutkan hingga 30 September lalu”, katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Jelas Mahdzir, peranti tersebut diberikan secara hak milik kepada mahasiswa tanpa perlu memulangkannya semula kepada kerajaan.

Di peringkat IPT KPLB, mahasiswa yang menerima peranti tersebut adalah dari Universiti Kuala Lumpur (UniKL), University College Agroscience Malaysia (UCAM), Kolej Universiti Poly-Tech Mara (KUPTM), Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) dan German-Malaysian Institute (GMI).

“Kepada mereka yang belum menerima peranti ini, saya akan mengesyorkan kepada Perdana Menteri agar inisiatif perantisiswa ini diteruskan kepada lebih banyak institusi pendidikan di bawah KPLB yang lain.

Antaranya seperti Kolej Profesional MARA (KPM), Institut Kemahiran MARA (IKM), Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) dan lain-lain IPT KPLB bagi memastikan mahasiswa menerima manfaat daripada inisiatif tersebut”.

Terdahulu Mahdzir merasmikan Majlis Penyampaian Perantisiswa Keluarga Malaysia peringkat KPLB di UniKL Kampus Kota, Jalan Sultan Ismail hari ini.

Pada majlis itu, seramai 200 mahasiswa dari 5 buah IPMA dari zon tengah melibatkan UniKL MIIT, UniKL Business School, KUPTM KL, KPTM Bangi dan GMI menerima peranti berkenaan.

Turut hadir, Pengerusi MARA Corporation Sdn.Bhd, Senator Datuk Wira Othman Aziz, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) KPLB, Datuk Che Murad Sayang Ramjan dan Ketua Pengarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *