GERAKAN hasrat tanding 13 kerusi DUN dan 4 kerusi PRU15

  • September 18, 2022
  • 2 min read
GERAKAN hasrat tanding 13 kerusi DUN dan 4 kerusi PRU15

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) berhasrat bertanding lebih 13 kerusi Dewan Undangan Negeri dan lebih 4 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Presiden Nasional Parti Gerakan, YB Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, semua bakal calon dan kawasan sudah di buat saringan dan dikenal pasti.

“Kita akan turun padang membuat ‘survey’ sama ada mereka-mereka (calon) yang dipilih ini membuat kerja seperti yang diharapkan atau tidak.

“Sekiranya mendapat laporan yang diterima oleh masyarakat lain berbanding laporan yang diberi. Kita akan membuat pertimbangan balik untuk calon itu,” katanya pada sidang media hari ini di Ibu Pejabat GERAKAN  Pulau Pinang.

Menurut beliau, untuk kali ini jawatankuasa pusat menerapkan tiga kriteria penting untuk layak menjadi calon seperti winnable, acceptable, capable.

Tambah beliau, GERAKAN juga kini menjemput rakan-rakan perjuangan yang lama seperti bekas ahli Parlimen dan Dun serta Pengerusi Negeri untuk memberi pandangan dan nasihat untuk parti berjuang di PRU15.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan GERAKAN  Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata, kesemua senarai calon mewakili negeri ini sudah diserahkan kepada pusat.

Jadi semua terserah kepada jawatankusa pusat parti untuk membuat berundingan dengan Majlis Tertinggi Perikatan Nasional.

“Apa yang saya dapat jelaskan ialah semuanya dalam proses perundingan bersama PN.Dari pihak kami sudah bersiap sedia,” jelasnya.

Dalam pada itu antara isu terbesar yang sedang parti perjuangkan ketika ini adalah mengenai isu banjir berlarutan, kesesakan lalu lintas dan perumahan kos rendah.

Kerajaan DAP sudah 14 tahun memerintah negeri ini tapi mereka (DAP) masih tidak dapat selesaikan isu-isu serius ini yang memberi kesusahan kepada rakyat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.