MAJLIS APRESIASI MTIB(MTIB 50 TAHUN TEGUH SEIRING USIA)

  • June 9, 2023
  • 3 min read
MAJLIS APRESIASI MTIB(MTIB 50 TAHUN TEGUH SEIRING USIA)

, KUALA LUMPUR8 JUN 2023 (KHAMIS)

1. Pada malam ini, 8 Jun 2023 (Khamis), YAB Dato’ Sri Haji Fadillah Bin Haji Yusof, Timbalan Perdana Menteri II dan Menteri Perladangan dan Komoditi telah menyempurnakan perasmian sambutan Majlis Apresiasi MTIB (50 Tahun Teguh Seiring Usia), bertempat di Dewan Perdana Felda Kuala Lumpur.

Majlis ini diadakan bersempena ulang tahun Jubli Emas 50 Tahun penubuhan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) yang disambut pada 1 Jun 2023.2.

Majlis Apresiasi MTIB ini diadakan bagi memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada pegawai serta kakitangan MTIB di atas jasabakti, sumbangan dan komitmen yang tinggi dalam membangun dan menyumbang kepada pembangunan MTIB secara keseluruhannya serta kepada industri kayu secara amnya. Majlis Apresiasi ini juga akan dapat meningkatkan networking dan kerjasama di kalangan pemegang taruh dan pihak berkepentingan dalam industri perkayuan.

3. Pelbagai kejayaan telah dicapai oleh MTIB dalam menerajui industri perkayuan negara sepanjang 50 tahun ini antaranya adalah: Pembangunan Sistem Jaminan Kesahihan Kayu Kayan Semenanjung Malaysia (MyTLAS) dan pengeluaran Sijil MyTLAS bagi tujuan eksport iaitu di mana sehingga kini, sejumlah 106,910 Sijil MyTLAS telah dikeluarkan kepadapengeksport bagi memenuhi keperluan negara pembeli di pasaran antarabangsa; Pelaksanaan Program Pengurusan Lean dan Good Manufacturing Practices (GMP) 5S yang membantu syarikatsyarikat perkayuan terlibat menjimatkan kos operasi pengeluaran syarikat iaitu sepanjang tempoh 2014 sehingga 2021, sejumlah RM84 juta penjimatan kos operasi telah berjaya dicapai oleh 96 buah syarikat yang menyertai Program Pengurusan Lean. Manakala, bagi Program GMP 5S pula, penjimatan sebanyak RM1.7 juta untuk 91 buah syarikat telah dicapai dari tahun 2015 sehingga tahun 2019; Membantu meningkatkan nilai jualan pasaran tempatan sehingga RM18.4 bilion pada tahun 2022 dan membantu pengusaha membina nama dan meluaskan perniagaan mereka sehingga ke luar negara melalui pelbagai pameran tempatan dan antarabangsa.

Sepanjang tahun 2013 hingga 2022, MTIB telah menyertai pelbagai pameran tempatan dan antarabangsa antaranya Malaysian International Furniture Fair (MIFF), Export Furniture Exhibition (EFE), Home Renovation Expo (REX), Home Design and Interior Exhibition(HOMEDEC), International Architecture, Interior Design and 2Building Exhibition (ARCHIDEX) dan sebagainya. Setiap tahun, hampir 80 usahawan mendapat manfaat daripada penyertaan pameran-pameran ini dengan nilai jualan mencecah lebih RM10 juta setiap tahun. 

MTIB juga turut menganjurkan karnival jualan di bawah jenama sendiri iaitu Wood & Lifestyle Fair (WLF) di lokasi berbeza setiap tahun di seluruh negara. Sepanjang penganjuran bermula tahun 2016 hingga 2023, sebanyak 35 siri WLF telah dianjurkan dengan penyertaan seramai 651 usahawan dengan hasil jualan keseluruhan berjumlah RM52.41 juta; Membangunkan jenama dan kumpulan pereka TANGGAM dimana beberapa pereka TANGGAM ini telah berjaya menjana pendapatan melebihi RM100,000 setahun dan merangkul pelbagai anugerah; dan MTIB melalui Pusat Pembangunan Kemahiran Industri Kayu (WISDEC) telah melatih lebih daripada 20,000 peserta sejak penubuhannya yang merangkumi pekerja industri, belia dan agensi kerajaan selain diiktiraf oleh Skills Malaysia sebagai Centre of Excellence (COE) bagi bidang Cabinet Making oleh Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan Joinery serta Carpentry oleh Kementerian Kerja Raya (KKR) untuk melatih peserta negara yang membawa cabaran ke setiap pertandingan ASEAN Skills Competition (ASC) dan juga World Skills Competition (WSC).34. Majlis Apresiasi MTIB ini merupakan acara kemuncak sambutanJubli Emas MTIB 50 Tahun Teguh Seiring Usia. Terdapat pelbagai program dan aktiviti lain yang telah dilaksanakan sejak awal tahun 2023 bagi meraikan ulang tahun Jubli Emas 50 Tahun MTIB ini antaranya adalah Wood and Lifestyle Fair yang telah diadakan pada9 hingga 12 Mac 2023 dan juga penerbitan buku Coffee Table MTIB. 5. Beberapa agenda utama bagi Majlis Apresiasi MTIB pada malam ini adalah Tayangan Montaj Pencapaian 50 Tahun MTIB, Anugerah Perkhidmatan Cemerlang MTIB 2022 melibatkan 38 penerima anugerah, Anugerah Industri Perkayuan melibatkan 14 syarikat penerima anugerah dan Apresiasi kepada Mantan Ketua-Ketua Pengarah MTIB.KEMENTERIAN PERLADANGAN DAN KOMODITI8 JUN 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *