Menanti berita gembira Mahdzir untuk peserta FECLRA, terima sumbangan baik tidak lama lagi?

  • October 3, 2022
  • 2 min read
Menanti berita gembira Mahdzir untuk peserta FECLRA, terima sumbangan baik tidak lama lagi?

Oleh: Zulkiflee Bakar

Itulah persoalan yang bermain di fikiran golongan itu berikutan kenyataan Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB), Datuk Seri Mahdzir Khalid yang memaklumkan kementerian itu sedang mempertimbangkan keputusan untuk melupuskan hutang lama 20,000 peserta FELCRA berjumlah RM230 juta.

Menurut Mahdzir,  proses itu ketika ini berada pada peringkat akhir dan akan diumumkan secara rasmi dalam masa terdekat.

Difahamkan, pengurusan tertinggi FELCRA akan buat cadangan dan permohonan rasmi kepada kerajaan dan Kementerian Kewangan.

“Isu tunggakan hutang ini telah lama dibangkitkan oleh peneroka FELCRA lebih 30 tahun lalu, yang melibatkan beberapa generasi sedia ada termasuk mereka yang telah meninggal dunia.

Oleh itu, kita sedang pertimbangkan keputusan ini dan akan mengumumkannya dalam masa terdekat,” katanya di Rantau Panjang, Sabtu lalu.

Tempoh 30 tahun yang dinantikan oleh peserta FELCRA  tersebut sudah tentulah bukan satu masa yang singkat, malah pastinya ada antara mereka sudah mewarisi hutang generasi terdahulu.

Justeru jika langkah melupuskan hutang tersebut menjadi kenyataan, ia tentunya akan banyak mengurangkan beban yang ditanggung oleh peserta-peserta berkenaan.

Tambahan pula, seperti mana kata Mahdzir antara hutang yang dibuat oleh peneroka FELCRA adalah seperti kos pembangunan termasuk proses pembersihan tanah, pagar serta penanaman pokok, sebelum hutang berkenaan dibayar sebaik mendapat hasil.

Jika hutang berkenaan tidak dilupuskan, generasi peserta FELCRA hari ini dan akan datang juga akan mengalami masalah yang sama.

Atas sebab itulah Mahdzir amat prihatin dengan dilema berkenaan dan berusaha untuk menamatkan derita peserta Felcra supaya mereka tidak terus dibelenggu bebanan hutang tersebut.

“KPLB mencari jalan terbaik dan mengharapkan ada jalan penyelesaian selepas Pengerusi FELCRA, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub membentangkan perkara tersebut kepadanya nanti,” kata Mahdzir.

Penulis percaya, apa yang dilakukan oleh Mahdzir melalui KPLB pastinya akan dihargai oleh peserta-peserta FELCRA jika ia menjadi kenyataan.

Walaupun mungkin jumlah hutang yang dilupuskan tidaklah banyak namun hutang tidak kira sedikit atau banyak, ia tetap satu beban.

Pelupusan hutang ini akan membolehkan peserta FELCRA memiliki lebihan pendapatan yang akan dapat digunakan bagi menyara keluarga mereka tanpa dibelenggu rasa resah akan mewarisi hutang kepada anak cucu.

Semoga apa yang sedang diusahakan oleh Mahdzir dan KPLB akan menjadi kenyataan sekaligus memberi kegembiraan kepada peserta FELCRA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *