Sambutan Hari Metrologi Sedunia 2021

  • March 23, 2021
  • 2 min read
Sambutan Hari Metrologi Sedunia 2021

KUALA LUMPUR: Hari Metrologi Sedunia adalah sambutan tahunan khusus bersempena Perjanjian Konvensyen Metrologi pada 20 Mei 1875 yang terdiri daripada 17 buah negara.


Konvensyen ini menetapkan kerangka kerja dengan kolaborasi global dalam ilmu pengukuran dan dalam aplikasi perindustrian, komersial dan sosial.

Tujuan asal Konvensyen Meter ialah keseragaman pengukuran di seluruh dunia dan tetap diteruskan normalisasi sejak tahun 1875.


Merujuk kepada BIPM, Tema pada tahun 2021 ini dipilih untuk memberi kesedaran tentang pentingnya peranan pengukuran dalam kesihatan, dan yang berkaitan dalam kesejahteraan setiap kita.


Metrologi merupakan ilmu mengukur yang merangkumi segala segi pengukuran yang teori mahupun amali. Metrologi ditakrifkan oleh Biro Timbangan dan Ukuran Antarabangsa (BIPM) sebagai “ilmu mengukur yang merangkumi penentuan secara uji-kaji dan teori sekali pada sebarang tahap ketaktentuan di dalam mana-mana bidang sains dan teknologi.


Tema pada tahun ini, “Pengukuran Untuk Kesihatan”, memberi perhatian kepada kepentingan bidang metrologi dalam sektor kesihatan. Penghasilan alatan kesihatan berkaitan timbangan dan alat perlindungan diberi perhatian khusus untuk bersama menangani cabaran kesihatan yang dihadapi pada masa kini.


Kepantasan virus COVID19 yang merebak ke seluruh masyarakat dunia, khususnya negara kita Malaysia memaksa pihak berkuasa bertindak dengan segera dan penguatkuasaan secara tegas. Sejak di awal kemunculan pandemik, keperluan pengukuran baru terhasil, bermula dari penghasilan alat ujian berskala besar untuk mengenalpasti keberadaan virus COVID19 dan keberkesanan alat perlindungan
kendiri (PPE).

Justeru, penghasilan dan pembangunan vaksin amat bergantung kepada ketepatan dan ukuran molekul RNA dan protein kompleks dan ia adalah berkaitan dengan “Scientific Metrology”.

Untuk maklumat lanjut mengenai peranan dan perkhidmatan DMSB, boleh berhubung
terus ke Hotline DMSB di talian +6011 – 7077 3627, email ke corpcomm@demetrology.com.my atau layari : www.demetrology.com.my – UTV Media Msia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *