Kenaikan Harga Diesel: Parti Bersama Menyuarakan Kebimbangan Terhadap Kesannya Kepada Rakyat

  • June 15, 2024
  • 2 min read
Kenaikan Harga Diesel: Parti Bersama Menyuarakan Kebimbangan Terhadap Kesannya Kepada Rakyat

KUALA LUMPUR: Pada 10 Jun 2024, kerajaan telah mengambil keputusan drastik untuk melaksanakan subsidi bersasar dan menghapuskan subsidi pukal diesel.

Tindakan ini menyebabkan kenaikan harga diesel sebanyak 56%, menjadikan kosnya RM3.35 seliter.

Keputusan ini telah mencetuskan reaksi daripada pelbagai pihak, termasuk Timbalan Presiden 2 Parti Bersama, P. Janapala.


Menurut P. Janapala, langkah penghapusan subsidi pukal ini telah meningkatkan kos pengangkutan sehingga 25%. Ini memaksa pembekal dan pemborong menaikkan harga barangan, yang sudah mula dirasai di pelbagai sektor.

Syarikat yang membekalkan konkrit siap campur dan barangan penting lain telah mengumumkan kenaikan harga, yang pasti akan meningkatkan kos dalam industri pembinaan dan lain-lain.


“Kenaikan harga diesel ini akan memberi kesan besar kepada rakyat biasa, menyebabkan kenaikan harga barangan keperluan asas, dari makanan hingga barangan harian,” kata Janapala.

“Kerajaan sepatutnya melaksanakan pengurangan subsidi secara berperingkat. Pendekatan tergesa-gesa ini menunjukkan jurang antara keputusan dasar dan realiti yang dihadapi oleh rakyat Malaysia.”


Beliau turut mengulas tentang insiden semasa Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan PRK Sungai Bakap, di mana YB Rafizi Ramli bertindak balas terhadap soalan daripada seorang hadirin dengan melabelkannya sebagai sabotaj pembangkang.

“Tindak balas Rafizi bukan sahaja biadab tetapi juga tidak beretika. Ini menekankan keperluan untuk lebih empati dan responsif dari pihak pemimpin kita,” tambah Janapala.


Janapala menyeru kerajaan untuk mempertimbangkan semula pendekatannya dan mengutamakan kebajikan rakyat.

Beliau menegaskan bahawa strategi pengurangan subsidi yang lebih empati dan berperingkat adalah penting untuk mengelakkan tekanan ekonomi yang lebih besar terhadap rakyat Malaysia.


P. Janapala adalah bekas Timbalan Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang kini berkhidmat sebagai Timbalan Presiden II Parti Bersama atau Parti Bersatu Sasa Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *