Semarakkan bulan kemerdekaan dengan kempen #BebasBersama

  • August 29, 2022
  • 2 min read
Semarakkan bulan kemerdekaan dengan kempen #BebasBersama

Petaling Jaya, 29 Ogos 2022 – Tanggal 31 Ogos 1957, negara kita telah mencapai kemerdekaan dan seterusnya menubuhkan Malaysia pada 16 September 1963.

Selepas beberapa dekad, Malaysia telah
mengharungi pelbagai cabaran dan kini ia telah menjadi sebuah Keluarga Malaysia yang ingin bebas dari penjajahan, bebas dari penindasan, bebas untuk percaya, bebas untuk bersuara dan juga bebas daripada ancaman wabak merbahaya.


Bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia yang bakal tiba, Media Prima Berhad telah melancarkan kempen #bebasbersama untuk l menyemarakkan lagi semangat patriotik dan mengajak rakyat Malaysia terutamanya generasi baharu untuk memahami erti sambutan bulan kemerdekaan ini.


Istimewa buat kempen #bebasbersama, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad akan menyiarkan sebuah drama pendek berdurasi 15 minit ‘3 Sekawan’ menerusi saluran TV3, TV9, 8TV dan ntv7 pada Hari
Kebangsaan dan Hari Malaysia. Drama pendek terbitan Zeel Production Sdn Bhd ini telah menjalani sesi penggambaran di negeri Perlis. Ia menampilkan pelakon – pelakon tanah air yang berpengalaman dan juga pelakon-pelakon cilik antaranya Dato’ Rahim Razali, Kazar Saisi, Redza Rosli, Sherry Ibrahim, Ummar Shakur, Camans Kong, Rudtra a/l Manivanan, Sathiya dan Mandy Chong.

3 Sekawan mengisahkan tentang Faiz dan keluarganya telah pulang ke kampung untuk melawat datuk ketika cuti umum Hari Kebangsaan.

Faiz bertemu kembali dengan kawan-kawannya, Ah Chong dan Danush. Sehari sebelum tiba Hari Kebangsaan, Atok menceritakan tentang erti sebenar kemerdekaan. Setelah mendengar perkongsian cerita Atok, Faiz mendapat idea untuk meraikan Hari Kebangsaan tetapi tindakan mereka telah menimbulkan huru-hara dalam kalangan penduduk kampung.


Apa yang telah dilakukan oleh Faiz dan kawan-kawannya sehingga membuatkan penduduk kampung kecoh? Semuanya terjawab dalam drama pendek 3 Sekawan yang mencuit hati dan sarat dengan mesej pada 31 Ogos 2022 (TV3 pukul 9.00 malam, TV9 pukul 10.30 malam, DIDIKTV KPM pukul 9.30pagi), 1
September 2022 (8TV pukul 12.00 tengah malam) dan 16 September 2022 (TV3 pukul 9.00 malam, TV9 pukul 8.15 malam, DIDIKTV KPM pukul 9.30 pagi, 8TV pukul 11.30 malam). Anda juga boleh menonton drama pendek ini di laman portal video www.tonton.com.my
Rangkaian Televisyen Media Prima turut menyediakan pelbagai program menarik bersempena dengan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia menerusi saluran TV3 dan TV9.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *