Yayasan Ihsan Rakyat bantu penduduk PPR buka akaun Tabung Haji

  • April 1, 2023
  • 2 min read
Yayasan Ihsan Rakyat bantu penduduk PPR buka akaun Tabung Haji

Bukit Jalil, 1 April 2023 – Yayasan Ihsan Rakyat membantu penduduk-penduduk di PPR Kg Muhibbah hari ini untuk membuka akaun tabung haji secara mudah dan percuma.

Inisiatif ini dilakukan dalam program My#InfaqIhsan yang bertempat di perkarangan Surau As Syakirin dengan cara membuka kaunter pendaftaran bagi memudahkan penduduk-penduduk di PPR tersebut.

Motif program ini adalah untuk memberikan pendedahan sebelum menunaikan haji dan juga sebagai persediaan mereka sebelum ke tanah suci.

Disamping itu, menggalakan mereka untuk menyimpan duit sebagai persediaan menunaikan ibadah haji.

Dalam majlis yang sama, Yayasan Ihsan Rakyat turut memberikan bantuan kotak barangan asas kepada 100 keluarga yang terpilih serta wang saku kepada kanak-kanak.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Ihsan Rakyat, Datuk Rozzana Rahmat berkata, program ini bertujuan untuk memberikan sedekah jariah serta dapat menambah keperluan hidup penduduk PPR Kg Muhibbah.

“Pada bulan ramadan ini, mereka banyak menggunakan barangan asas untuk digunakan ketika buka puasa dan sahur, kotak barangan asas ini mengandungi beras, gula, garam, susu, tin sardin dan makanan sunnah.

“Harap dengan kotak barangan asas ini, sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan beban mereka di bulan yang suci ini.

“Selain itu, kerjasama bersama Tabung Haji akan diteruskan dalam program yang sama pada masa akan datang disebabkan sambutan yang menggalakkan daripada penduduk sekitar .

“Bayangkan yang sudah berumur pun masih ada lagi yang belum buka akaun tabung haji, jadi inilah inisiatif kami untuk membantu mereka sebelum melangkah ke tanah suci Mekah,” katanya. – UTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *