Calon PN ‘hilang bilik gerakan’ sebelum PRU15

  • November 15, 2022
  • 2 min read
Calon PN ‘hilang bilik gerakan’ sebelum PRU15

KUCHAI LAMA : Kempen calon Perikatan Nasional (PN) Parlimen Seputeh dari Gerakan ‘tersekat’ selepas dihalau dari bilik gerakan yang bertempat di sebuah residensi di sini, Ahad lalu.

Sudahlah jatuh, ditimpa tangga pula.

Selain dihalau, calon Gerakan itu, Wong Yee Yeng sebenarnya hanya menerima khabar beliau dicalonkan di Parlimen terbabit saat akhir, sehari sebelum penamaan calon untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Yee Yeng yang juga wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkata, berkata gelangang tenis residen itu dijadikan bilik gerakannya sejak hari penamaan calon, namun beliau dihalau keluar setelah tidak mendapat kebenaran residensi berkenaan.

“Ini (gelanggang tenis) bilik gerakan saya sejak hari penamaan calon.

“Tiba-tiba saya dimaklumkan sudah tidak boleh teruskan bilik gerakan ini. Residensi sini tak benarkan, saya terpaksa roboh.

“Saya sedih, lagi beberapa hari PRU15, bilik gerakan saya sudah tutup, di mana saya boleh buat kerja kempen lagi? Saya rayu bantu saya beri cadangan di mana saya boleh buka khemah lagi?,” katanya kepada media.

Anehnya, kepimpinan PN seperti tidak mengendahkan nasib calon terbabit, malah dibiarkan terkontang-kanting menguruskan kempen di saat akhir disenarai sebagai calon.

Kerusi Parlimen Seputeh P122 disandang oleh Teresa Kok, calon DAP, dan berdepan saingan calon Barisan Nasional (BN), Lee Kah Hinh; dua calon Bebas, Choy San Yeh dan Lee Wai Hong serta Yee Yeng.

Pada pilihan raya kali ini, Parlimen Seputeh meliputi 124,805 pengundi berdaftar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *