Mistik 3Logi Puaka antologi Malaysia berbilang etnik yang pertama seumpamanya

  • May 25, 2022
  • 2 min read
Mistik 3Logi Puaka antologi Malaysia berbilang etnik yang pertama seumpamanya

Kuala Lumpur, Selasa, 24hb Mei 2022 – Filem komedi seram Malaysia Mistik 3Logi Puaka akan ditayangkan di skrin besar di seluruh negara mulai 2hb Julai 2022 dan boleh ditonton di semua pawagam berjenama utama.

Antologi pertama yang seumpamanya, yang diterbitkan oleh syarikat produksi tempatan D’Cinema Sdn Bhd dan diarahkan oleh Ram Che Ngah dan M.H. Sitih, akan menampilkan bintang utama yang merangkumi Zalif Sidek, Dato’ Jalaluddin Hassan, Man Raja Lawak, Yank Kassim, Satya, Nesa Idrus dan Lucy.

Perkara ini didedahkan di sesi sidang media yang diadakan di Maraz Hall kepunyaan penerbit sendiri di Brickfields hari ini. Sesi media ini dihadiri oleh Zalif Sidek, Man Raja Lawak & Satya, kebanyakan pelakon sokongan dan kru produksi, termasuk penerbit dan pengarahnya.

Mistik 3Logi Puaka, sebuah antologi Malaysia berbilang etnik yang pertama seumpamanya dibahagikan kepada 3 cerita yang saling berkaitan:

Scriptwriter – yang menceritakan kisah Ramlee, seorang penulis skrip yang berhasrat memenangi Oscar dengan menggunakan cara mistikal untuk mencapai impiannya.

Handphone – yang mengisahkan Ravi, seorang guru sekolah yang secara tidak sedar telah membeli telefon bimbit terpakai dengan roh jahat yang berada di dalamnya.

Bus – yang menceritakan kisah bas yang bergerak ke dimensi yang berbeza.

Lakon layar dan cerita dilakukan oleh Ram Che Ngah, yang juga pengarah filem Paku sebelum ini.

Mistik 3Logi Puaka, menandakan kemasukan pertama D’Cinema Sdn Bhd ke dalam pasaran filem Melayu, setelah menjadi pemain yang mapan dan terkenal dalam industri filem, televisyen dan muzik video berbahasa India, untuk produksi tempatan dan juga antarabangsa. Keseluruhan penerbitan pasca untuk filem yang akan datang itu dilakukan secara sendiri di Malaysia oleh pasukan profesional yang berbakat mereka sendiri, termasuk bunyi digital surround 7.1 filem itu, yang dirakam dan diadun di Maraz Digital Studio milik mereka sendiri.

Arahan seni untuk filem itu dilakukan oleh Shah Maraz. Keseluruhan filem itu dirakam dalam 6K.

Filem berbahasa Melayu itu akan mendapat penarafan P13 LPF dan mempunyai sari kata Inggeris dan Cina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *